Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym są już gotowe. Zastanawiałam się co do nich podać. Przygotuję Gratin dauphinois czyli zapiekankę z ziemniaków.
Składniki do zapiekanki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 370 ml śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 150g tartego sera (ja użyłam wędzonego dla zaostrzenia smaku)
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę, w której będziemy piec natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku a następnie wysmaruj masłem.
- Obierz ziemniaki i pokrój je na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm.
- Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę ziemniaków tak aby plasterki ziemniaków na siebie zachodziły na około 2 cm.
- Pierwszą warstwę ziemniaków dopraw przyprawami . Ja trochę posoliłam, dodałam mielony pieprz i gałkę muszkatołową.
- Następnie w ten sam sposób kładź kolejne warstwy ziemniaków i doprawiaj je przyprawami aż do czasu położenia wszystkich ziemniaków.
- Tak przygotowane ziemniaki zalej śmietaną (można ją jeszcze przyprawić aby potrawa była ostrzejsza) przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut.
- Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij pokrywę lub folię i posyp ziemniaki tartym serem.
- Wstaw do piekarnika i zapiekaj już bez przykrycia przez około 15 – 20 minut.
Smacznego:)
P.S. Zawsze robię większą porcję ponieważ lubię również jeść je na zimno:).