Kiedy byłam małą dziewczynką Babcia Zosia robiła niesamowite smakołyki. Jednym z nich po dzień dzisiejszy pozostaje wspomnienie smaku biszkoptu pieczonego przez Babcię. Zawsze podawała go z bitą śmietaną. Jest bardzo prosty do zrobienia i zawsze się udaje:)
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 180 g drobnego cukru
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Ciasto z pianą z białek nie może czekać na upieczenie i po przygotowaniu masy należy je od razu piec.
Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. (Im bardziej napowietrzymy białka przez dłuższe ich ubijane tym bardziej puszyste będzie ciasto). Partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Roztrzepać żółtka, dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany z żółtkami i wymieszać.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową i wyrównać. Piec około 35 – 40 min. Przez pierwsze 20 minut nie otwierać piekarnika.
Smacznego:)
I ja się zgłaszam do pieczenia 🙂 Jutro już kupię wsstyzko, by mf3c jak najszybciej piec i by znf3w moje plany nie powariowały :)Reve82, w praktyce zawsze można zastąpić mleko w płynie mlekiem w proszku 🙂 A dodatkowo to ja zwykle i tak używam do chlebf3w mleka odtłuszczonego 🙂