Pomysł na roladę zrodził się przez przypadek z dwóch moich przepisów:
– Biszkopt Babci Zosi
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 180 g drobnego cukru
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasto z pianą z białek nie może czekać na upieczenie i po przygotowaniu masy należy je od razu piec.
Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. (Im bardziej napowietrzymy białka przez dłuższe ich ubijane tym bardziej puszyste będzie ciasto). Partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Roztrzepać żółtka, dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany z żółtkami i wymieszać.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową i wyrównać na cienki placek. Piec około 8 – 10 min. Rozłożyć lnianą ściereczkę (może być kuchenna) i rozsypać na niej cukier wanilinowy. Wyjąć upieczony blat biszkoptowy z piekarnika i położyć go wierzchem na cukrze wanilinowym. Od razu zdjąć papier do pieczenia z ciasta. Następnie zawinąć razem ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.
oraz
– Frużelina Wiśniowa (Owoce w Żelu).
Składniki na frużelinę:
- 450 g owoców, świeżych lub mrożonych
- 6 łyżek drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
Przygotowanie:
Żelatynę zalać około 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić do napęcznienia.
W niewielkim garnka wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. Dodać wodę z mąką oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystudzenia.
Składniki na bitą śmietanę:
- 400 ml śmietany 30% do ubijania
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Ubić śmietanę i na koniec dodać cukier. Ubijać jeszcze przez jakiś czas do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, posmarować bitą śmietaną i na jednym z jej końców położyć frużelinę (będzie wypełniała środek rolady). Zwinąć ściśle roladę i zawinąć ją w folię aluminiową. Chłodzić w lodówce ok 2 godzin. Po wyjęciu można ja posypać cukrem pudrem, kakao, zieloną herbatą Matcha.
Smacznego:)