Lemon Curd (Krem Cytrynowy)

Lemon Curd 1Kilka lat temu byłam na targach świątecznych w Holandii. Były również stragany uliczne, które sprzedawały regionalne i międzynarodowe frykasy. Wtedy w pamięci utkwił mi właśnie ten smak: słodki ale jednocześnie kwaśny i intensywnie pachnący cytryną. I tak oto okazało się, że jest to Lemon Curd czyli Krem Cytrynowy. Ponieważ u mnie szybko znika zawsze robię go więcej i przechowuję w słoiku w lodówce. Dodaję go do ciast, kremów, gofrów, naleśników, lodów a czasami wyjadam łyżeczką ze słoika…..

Składniki na Lemon Curd:

  • 2 soczyste cytryny (drobno otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 160 g drobnego cukru

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie umyć. Zetrzeć z nich skórę (tylko żółtą część) i wycisnąć z nich sok.

W niewielkim garnuszku ubijać jajka z cukrem a następnie postawić je na małym ogniu cały czas mieszając. Powstanie masa jajeczna i do niej należy dodać skórkę z cytryn, wyciśnięty sok oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Kiedy masło się rozpuści a składniki połączą, krem zacznie się gotować. W tym momencie należy garnuszek zdjąć z ognia.

Krem przecedzamy przez sitko najlepiej do słoiczka, w którym będziemy mogli przechowywać Lemon Curd przez około 2 tygodnie w lodówce – oczywiście o ile wcześniej domowe „myszy” się z nim nie rozprawią:)

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.