Kocham krem cytrynowy Lemon Curd. Od jakiegoś czasu uwielbiam smak limonki więc postanowiłam zrobić krem limonkowy Lime Curd. Dodaję go do ciast, kremów, gofrów, naleśników, lodów a czasami wyjadam łyżeczką ze słoika…..a nawet używam jako nadzienia do czekoladek. Postanowiłam zrobić jego dwie odmiany. Pierwszy w kolorze żółtym (naturalnym) drugi w kolorze zielonym (z dodatkiem zielonej herbaty Matcha).
Składniki na Lime Curd żółty:
- 4 soczyste limonki (drobno otarta skórka i wyciśnięty sok)
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 180 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Limonki dokładnie umyć. Zetrzeć z nich skórę (tylko zieloną część) i wycisnąć z nich sok.
W niewielkim garnuszku ubijać jajka z cukrem a następnie postawić je na małym ogniu cały czas mieszając. Powstanie masa jajeczna i do niej należy dodać skórkę z limonek, wyciśnięty sok oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Kiedy masło się rozpuści a składniki połączą, krem zacznie się gotować. W tym momencie należy garnuszek zdjąć z ognia.
Krem przecedzamy przez sitko najlepiej do słoiczka, w którym będziemy mogli przechowywać Lime Curd przez około 2 tygodnie w lodówce – oczywiście o ile wcześniej domowe „myszy” się z nim nie rozprawią:)
Lime Curd zielony:
- 1,5 łyżeczki zielonej herbaty Matcha
- 2 łyżeczki ciepłej wody
Aby uzyskać kolor zielony do powstałej masy należy dodać zieloną herbatę Matcha. W szklance rozrobić herbatę z wodą tak aby nie było gródek. Powstały płyn dodać do masy i wymieszać. Przed włożeniem do słoiczka jeszcze raz przecedzić przez sitko.
Smacznego 🙂