Tak, cukier waniliowy a nie wanilinowy, który zapewne kupujecie i dodajecie do wszelkiego rodzaju ciast czy przetworów. Przyzwyczailiśmy się do jego zapachu i smaku ale mam pytanie kto z Was przeczytał na odwrocie opakowania jego skład?Ułatwię Wam to zadanie. Otóż popularny cukier wanilinowy zawiera w swoim składzie cukier oraz aromaty w postaci etylowaniliny i waniliny i nie ma nic wspólnego z wanilią. W związku z tym zapraszam do zrobienia własnego, prawdziwego cukru waniliowego, który jest prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 szklanki cukru w zależności od tego, który lubicie
- 4 laski wanilii
Przygotowanie:
Laski wanilii przekroić wzdłuż i nożem wydłubać ziarenka. Cukier razem z ziarenkami wanilii umieścić w młynku do kawy (można też użyć blendera) i krótko zmielić aby składniki połączyły się.
Cukier przesypać do słoiczka i włożyć do niego puste laski wanilii aby dodatkowo aromatyzowały cukier.
Uwaga:
Zapach tak zrobionego cukru waniliowego będzie inny od zapachu cukru wanilinowego z torebki 🙂
A ja wygrzebuję z lasek znkreiaa, mieszam z cukrem i do tego dorzucam waniliowe pozostałości. Fakt, kto raz sprf3buje domowego cukru waniliowego, nigdy nie wrf3ci do tego z torebek.