Pieczarki Faszerowane

PIECZARKI FASZEROWANE

Słońce za oknem zachęca do wyjścia z domu i spędzania pięknego majowego czasu na łonie natury. Po raz kolejny dzisiaj wyruszyłam z zamiarem zebrania materiału do zrobienia syropu z sosny. Skończyło się jednak na biwakowaniu ale za to las przywołał ochotę na smaki grzybowe. W ten oto sposób powstały Pieczarki Faszerowane pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1.
Pieczarki umyć, odciąć trzony i drobno je pokroić. Przesmażyć je na patelni z dodatkiem soli, pieprzu oraz oregano. Po usmażeniu przełożyć je na miseczkę.

2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu również przełożyć do miseczki.

3. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego wcześniej usmażone pieczarki i cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać i przyprawić oregano oraz pietruszką. Dusić około 5 minut.

4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej pieczarki napełnione farszem. Skropić oliwą.

5. Piec w temperaturze 200 C przez 10 minut.

6. Wyjąć pieczarki z piekarnika i posypać je startym żółtym serem i zapiekać jeszcze kolejne 8 -10 min do czasu aż zapiecze się ser.

Do tak przygotowanych pieczarek przygotowałam również pieczone ziemniaki. Przepis na nie znajdzie się już niebawem na stronie.

 

Życzę Wam smacznego,

Bistro De Catherine

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.