Słońce za oknem zachęca do wyjścia z domu i spędzania pięknego majowego czasu na łonie natury. Po raz kolejny dzisiaj wyruszyłam z zamiarem zebrania materiału do zrobienia syropu z sosny. Skończyło się jednak na biwakowaniu ale za to las przywołał ochotę na smaki grzybowe. W ten oto sposób powstały Pieczarki Faszerowane pieczone w piekarniku.
Składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 5 plasterków wędzonego boczku
- 10 dkg żółtego sera
- 2 – 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki umyć, odciąć trzony i drobno je pokroić. Przesmażyć je na patelni z dodatkiem soli, pieprzu oraz oregano. Po usmażeniu przełożyć je na miseczkę.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu również przełożyć do miseczki.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego wcześniej usmażone pieczarki i cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać i przyprawić oregano oraz pietruszką. Dusić około 5 minut.
4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej pieczarki napełnione farszem. Skropić oliwą.
5. Piec w temperaturze 200 C przez 10 minut.
6. Wyjąć pieczarki z piekarnika i posypać je startym żółtym serem i zapiekać jeszcze kolejne 8 -10 min do czasu aż zapiecze się ser.
Do tak przygotowanych pieczarek przygotowałam również pieczone ziemniaki. Przepis na nie znajdzie się już niebawem na stronie.
Życzę Wam smacznego,
Bistro De Catherine