Kompot z Rabarbaru i Jabłek

 

RABARBAR

 

Z okien mam widok na mój warzywniak. Zawsze jest w nim tyle kolorowych warzyw i owoców, że ma się ochotę na wszystko. Szkoda, że mam tylko jeden żołądek:) Dzisiaj moją uwagę przyciągnął rabarbar razem z jabłkami. Nie mogłam się oprzeć pokusie i pragnieniu wypicia kompotu z rabarbaru i jabłek. Kojarzy mi się on z powrotami ze szkoły kiedy w domu czekał obiad przygotowany przez Babcię.

Kompot z RabarbaruZatem do dzieła:)

Składniki:

  • 500g rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 3-4 goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • cukru według uznania (ja dodałam 8 łyżek brązowego cukru)
  • 1 laska wanilii
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

Umyć rabarbar i pokroić na 2 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu do czasu aż się roztopi. Następnie dodać rabarbar, wodę, cynamon oraz ziarenka wcześniej wyjęte z laski wanilii.  Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 5 minut.

Moim zdaniem kompot z rabarbaru i jabłek najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego życzy,

Bistro De Catherine

 

Kompot z Rabarbaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.