Z okien mam widok na mój warzywniak. Zawsze jest w nim tyle kolorowych warzyw i owoców, że ma się ochotę na wszystko. Szkoda, że mam tylko jeden żołądek:) Dzisiaj moją uwagę przyciągnął rabarbar razem z jabłkami. Nie mogłam się oprzeć pokusie i pragnieniu wypicia kompotu z rabarbaru i jabłek. Kojarzy mi się on z powrotami ze szkoły kiedy w domu czekał obiad przygotowany przez Babcię.
Składniki:
- 500g rabarbaru
- 2 jabłka
- 3-4 goździki
- kawałek kory cynamonowej
- cukru według uznania (ja dodałam 8 łyżek brązowego cukru)
- 1 laska wanilii
- 2 litry wody
Przygotowanie:
Umyć rabarbar i pokroić na 2 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu do czasu aż się roztopi. Następnie dodać rabarbar, wodę, cynamon oraz ziarenka wcześniej wyjęte z laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 5 minut.
Moim zdaniem kompot z rabarbaru i jabłek najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego życzy,
Bistro De Catherine