Smalec z Białej Fasoli i Pieczarek Zwany Smarowidłem lub Masłem Jak Kto Woli……

Bistro De Catherine Smalec z Białej Fasoli

 

Nastąpiła era diet lub też sposobu odżywiania rodzaju wszelakiego. Jako że lubię eksperymentować w kuchni i uwielbiam smaki wszelakie trudno jest mi się zdecydować na jedną z nich. Ja mam swój sposób odżywiania się, który podpowiada mi mój organizm i jem to na co on ma ochotę. Dlatego też każdy znajdzie u mnie coś dla siebie zgodnie z jego ………. – tu każdy może wpisać najbardziej odpowiadające słowo dla siebie 🙂

Moi domownicy generalnie są mięsożerni ale okazuje się, że jeśli jest coś bardzo dobrego wegetariańskiego, warzywnego czy wegańskiego to znika dosłownie w chwilę. Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na Smalec z Białej Fasoli dla jednych dla innych lepiej przypadnie do gustu nazwa Smarowidło z Białej Fasoli a jeszcze innym bardziej spodoba się nazwa Masło z Białej Fasoli czy też Pasta do Chleba. Każda nazwa jest dobra:)

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli lub z puszki
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 owoce jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić na drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię i włożyć pieczarki. Smażąc się będą puszczały z siebie sos więc nie dodaję w tej fazie oleju. Dodać 1/2 łyżki majeranku, jałowiec, liście laurowe. Smażyć na małym ogniu do czasu aż wyparuje sos. Z patelni zdjąć usmażone pieczarki, na patelni rozgrzać 2 – 3 łyżki oleju dodać drobno posiekaną w kosteczkę cebulę, 1/2 łyżki majeranku. Smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula będzie złota. Dodać do niej pieczarki, zmiażdżone dwa ząbki czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę razem aby składniki się wymieszały. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu wyjąć liście laurowe i jałowiec.

Fasolę zmiksować blenderem i dodać około 1/4 szklanki wody oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej fasoli dodaję 1/2 pasty pieczarkowo – cebulowei i miksuję z fasolą aby uzyskać kremową konsystencję. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę więcej wody. Na koniec dodaję pozostałą masę pieczarkowo – cebulową oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszam łyżką oraz doprawiam do smaku pieprzem i solą.

Tak przygotowany Smalec z Białej Fasoli najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Osobiście najbardziej lubię go jeść z chlebem razowym i ogórkiem małosolnym lub kiszonym. Ćwikła też jest doskonałym dodatkiem.

Smacznego,

#BistroDeCatherine

 

Smalec z Białej Fasoli wegetariański Bistro De catherine

One thought on “Smalec z Białej Fasoli i Pieczarek Zwany Smarowidłem lub Masłem Jak Kto Woli……

  1. Efe says:

    I love your blog, really, I do. In 2004 I spent three motnhs on a farm in Mazury, in a village with 140 inhabitants, to study for my exampaper in geography, and it was a great time. In the beginning, I didn t speak a word polish, except for „Co to jest?”, and I could say what my name is and count to 100. My hostfamily was so friendly and kind, and they took a lot of time to talk to me, so I learned your beautiful language a little – not that I m able to write, but I can have simple conversations. Reading your blog brings memories back 🙂 And yeah, Pierogi are great. Filled with everything, from mushrooms (grziby?) to strawberries, and then that white polish cheese (ser?) I can never get here… ahhh! Polish food is awesome, and healthy, too. I loved it. I sometimes get lucky and find a skleb here in Germany, where I can get smientana. So, I m looking forward to all of your future blog posts 🙂 Do widzenja!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.