Babka Drożdżowa

 

BABKA DROŻDŻOWA _ WIELKANOC

 

Moje ulubione ciasto drożdżowe.Pamiętam jak jako mała dziewczynka robiłam je z babcią. Czasami babcia robiła ciasto z podwójnej porcji i wtedy powstawały pyszne bułeczki drożdżowe z konfiturą śliwkową i oczywiście dużą ilością kruszonki:) Najpierw był przygotowywany zaczyn na ciasto. Najwygodniej jest go nastawić wieczorem i rano można przystąpić do pieczenia ciasta.

Składniki na zaczyn na ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dkg drożdży

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zostawić pod przykryciem na 8-10 godzin. Następnie należy dodać pozostałe składniki i wymieszać je poprzez ubijanie do czasu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Chodzi o to aby ciasto było dobrze napowietrzone.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • zapach wanilii –  ja dodaję własny cukier waniliowy
  • szczyptę soli
  • 1 łyżkę oliwy lub oleju
  • rodzynki ile kto lubi

Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.

Przed wsadzeniem do piekarnika ciasto posmarować rozbitym białkiem z jajka i posypać kruszonka w/g poniższego przepisu.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść palcami, rozkruszyć i posypać ciasto.

Smacznego:)


babka_2 (1) z napisem
 

 

#BistroDeCatherine

One thought on “Babka Drożdżowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.