Moje ulubione ciasto drożdżowe.Pamiętam jak jako mała dziewczynka robiłam je z babcią. Czasami babcia robiła ciasto z podwójnej porcji i wtedy powstawały pyszne bułeczki drożdżowe z konfiturą śliwkową i oczywiście dużą ilością kruszonki:) Najpierw był przygotowywany zaczyn na ciasto. Najwygodniej jest go nastawić wieczorem i rano można przystąpić do pieczenia ciasta.
Składniki na zaczyn na ciasto:
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dkg drożdży
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zostawić pod przykryciem na 8-10 godzin. Następnie należy dodać pozostałe składniki i wymieszać je poprzez ubijanie do czasu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Chodzi o to aby ciasto było dobrze napowietrzone.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kostki roztopionego masła
- zapach wanilii – ja dodaję własny cukier waniliowy
- szczyptę soli
- 1 łyżkę oliwy lub oleju
- rodzynki ile kto lubi
Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.
Przed wsadzeniem do piekarnika ciasto posmarować rozbitym białkiem z jajka i posypać kruszonka w/g poniższego przepisu.
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść palcami, rozkruszyć i posypać ciasto.
Smacznego:)
#BistroDeCatherine
Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be
okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.