Likier Kokosowy

Likier kokosowy, Bistro De Catherine

Za oknem słychać krople deszczu dzwoniące o parapet…..czuć zapach bzu przyniesiony powiewem wiatru….. Wróciło wspomnienie z wakacji ,gdzie ciepły wiatr oblepiał ciała skąpane słońcem a w powietrzu unosił się zapach oliwek do opalania i kadzideł a podniebienie rozkoszowało się smakami kokosu. Leniwie jak w wakacje powstał Likier Kokosowy.

Składniki:

  • 100 ml spirytusu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie:

1. Wiórki wsypujemy do słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na około tydzień. Od czasu do czasu możemy zamieszać słojem.

2. Po tygodniu odcedzamy wiórki ze spirytusu, dolewamy mleka i mieszamy do połączenia się składników. Gotowy likier przelewamy do karafki lub butelki i wstawiamy na 1-2 dni do lodówki aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

3. Z pozostałych wiórków możemy coś jeszcze przygotować ale o tym będę pisać kiedy indziej.

Na zdrowie,

Bistro De Catherine

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.