Jakiś czas temu Lawendaway przyniosła do herbatki przepyszne ciasteczka maślano – cytrynowe z lawendą.
Dzisiaj specjalnie dla Was zamieszczamy na nie przepis. Zachęcamy również do odwiedzenia strony Lawendaway, gdzie znajdziecie cudne pomysły na prezenty z lawendy.
Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste więc zachęcamy do działania. Dodatkowo podczas ich pieczenia w domu roznosi się przepiękny zapach. Robi się bardzo ciepła, rodzinna atmosfera.
Składniki:
- 200 gram masła (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko (w temperaturze pokojowej)
- otarta skórka z cytryny plus 2-3 łyżki soku z cytryny (ewentualnie limonki)
- 1,5 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka lawendy (opcjonalnie więcej) lub kropelka olejku z lawendy
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dobrze zagnieć. Podziel na 2 części.
2. Z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 3,5 cm. Owiń folią i włóż do lodówki na około 2 godziny.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
4. Wyjmij ciasto i chłodne pokrój na cienkie plasterki. (7-8 mm). Ułóż na blasze tak aby pomiędzy ciasteczkami był odstęp.
5. Piecz w temperaturze 170 stopni około 12-15 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba być czujnym:)
Ciasteczka są bardzo kruche, o cytrynowym zapachu z nutką lawendy.
Uwaga:
Lawenda może być dosyć aromatyczna. Więc zachęcam do testowania jaka ilość będzie wystarczająca dla każdej z osób. Niektórzy dodają całe kwiaty lawendy ja natomiast utarłam je w moździerzu. Można je również zmielić przed dodaniem do ciasta.
Smacznego życzy,
Bistro de Catherine