Szpinak z czasów dzieciństwa kojarzył mi się tylko z ciepłą pulpą bez smaku, zresztą pewnie nie tylko mnie. Ale od kiedy w kuchni zaczęłam przygotowywać posiłki zmienił nie tylko swój wygląd ale i smak. Bardzo lubię szpinak świeży w liściach i przyrządzam go na kilka sposobów. Nawet najbliżsi w takiej wersji go polubili:)
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 nieduża czerwona cebula
- 3 garści rodzynek
- wyciśnięty sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę wraz z rodzynkami. Dodać wyciśnięty sok z limonki i cukier. Chwilę smażyć i dodać szpinak. Wymieszać wszystkie składniki na patelni, doprawić solą i pieprzem do smaku oraz smażyć jeszcze około 7-10 minut.
Gotowy szpinak można jeść jako danie samodzielne albo używać jako farsz do naleśników lub chlebków pita.
Smacznego:)