Frużelina wiśniowa jest moją ulubioną. Dodaję ją do naleśników, ciast, sosów, jako dekorację do różnych dań lub do lodów. Można ją również robić z innych owoców. Co tylko komu przyjdzie do głowy.
Składniki na frużelinę:
- 450 g owoców, świeżych lub mrożonych
- 6 łyżek drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
Żelatynę zalać około 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić do napęcznienia.
W niewielkim garnka wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. Dodać wodę z mąką oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego:)