Podróżując po Izraelu w jednej z restauracji zamówiłam ciastko czekoladowe. Było to szmat czasu temu ale jego smak i konsystencję pamiętam do dziś. Niestety nie spotkałam go w żadnej restauracji. Chęć skosztowania go ponownie doprowadziła mnie do własnego przepisu i wykonania. Chrupiące z zewnątrz i płynna w środku czekolada zachwyci każdego smakosza aksamitnej w smaku czekolady.
Składniki na Molten Lava Cake (na dwie kokilki):
- 70 g czekolady ( w zależności od upodobania gorzka, deserowa lub mleczna:)
- 40 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- 25 g mąki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić pokruszoną czekoladę razem z masłem od czasu do czasu mieszając.
Do przestudzonej czekolady dodać przesianą mąkę i cukier puder oraz cukier wanilinowy. Następnie dodać jajko i całą masę dobrze wymieszać.
Kokilki wysmarować masłem i opruszyć cukrem pudrem lub wyłożyć papierowymi foremkami do pieczenia mufinek. Masę podzielić na dwie porcje i umieścić w kokilkach.
Piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 230 stopni C około 10-12 minut.
Czas pieczenia zależy od piekarnika i może trwać od 10-14 minut.
Lawa Czekoladowa powinna mieć wypieczony wierzch a środek płynny. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto oddzielić nożem od miseczki, ułożyć na talerzyku. Można posypać kakao, cukrem pudrem lub zieloną herbatą Matcha.
Smacznego:)