Ciasto z Wiśniami

 

 

 

ciasto z wiśniami poprawioneLeniwa sobota lub niedziela, za oknem pada deszcz. I nagle przyszła ochota na małe co nie co:) W lodówce znalazłam wiśnie. I powstał taki oto pyszny placek na kruchym blacie z kruszonką, którą bardzo lubię:)

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki pszennej
  • opakowanie cukru wanilinowego

W naczyniu mieszamy następujące składniki: cukier, masło, mąkę i cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy ręcznie na kruszonkę, i odstawiamy.

Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepiamy 1/3 kruszonki. Pozostałą część chowamy do zamrażalnika . Gotowy spód podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Nadzienie:

  • 1 g wiśni, świeżych albo mrożonych*
  • 120 g cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej albo zmielonych migdałów czy wiórków kokosowych
  • cukier puder do oprószenia

Drylujemy wiśnie, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą. Ewentualnie mogą to być zmielone migdały lub wiórki kokosowe. Na wierzch wykładamy wiśnie, wyrównujemy. Na wierzch (górę wiśni) ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożoną część ciasta (kruszonkę).

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut do zezłocenia się kruszonki. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przed podaniem możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem: zwykłym lub pudrem różanym (przepis).

* Wiśnie mrożone najpierw należy odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.

Pyszności:).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.