Kilka dni temu obiecałam, że podam przepis na Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śliwkowym.
Składniki do mięsa:
- 2 sztuki polędwiczek wieprzowych około 400 gr
- przyprawa: pieprz czarny młotkowany z kolendrą
- 2 łyżki smalcu (jeśli ktoś woli można go zastąpić olejem)
- główka czosnku
- 1,5 szklanki czerwonego wina
Przygotowanie:
Mięso po umyciu obtaczamy w przyprawie. Następnie rozgrzewamy smalec na patelni i obsmażamy polędwiczki i przekładamy je do naczynia, w którym będziemy je piekli. Dodajemy do naczynia cały czosnek podzielony na cząstki. Na patelnię po obsmażonym mięsie wlewamy wino i pozostawiamy do czasu przygotowania sosu.
Składniki do sosu:
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- garść ziaren kawy
- 2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu zagotować oraz dodać wino z patelni. Gotować na małym ogniu przez około 5-7 min.Tak przygotowany sos dodać do polędwiczek.
Mięso piec około 50 – 60 min w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego:)