Frużelina Wiśniowa (Owoce w Żelu)

Tort lodowy 1Frużelina wiśniowa jest moją ulubioną. Dodaję ją do naleśników, ciast, sosów, jako dekorację do różnych dań lub do lodów. Można ją również robić z innych owoców. Co tylko komu przyjdzie do głowy.

Składniki na frużelinę:

  • 450 g owoców, świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Żelatynę zalać około 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić do napęcznienia.

W niewielkim garnka wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. Dodać wodę z mąką oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.

Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego:)

Tort lodowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *