Ciasteczka Maślano – Cytrynowe z Lawendą

Jakiś czas temu Lawendaway przyniosła do herbatki przepyszne ciasteczka maślano – cytrynowe z lawendą.

Dzisiaj specjalnie dla Was zamieszczamy na nie przepis. Zachęcamy również do odwiedzenia strony Lawendaway, gdzie znajdziecie cudne pomysły na prezenty z lawendy.

Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste więc zachęcamy do działania. Dodatkowo podczas ich pieczenia w domu roznosi się przepiękny zapach. Robi się bardzo ciepła, rodzinna atmosfera.

Składniki:

  • 200 gram masła (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko (w temperaturze pokojowej)
  • otarta skórka z cytryny plus 2-3 łyżki soku z cytryny (ewentualnie limonki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka lawendy (opcjonalnie więcej)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dobrze zagnieć. Podziel na 2 części.
2. Z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 3,5 cm. Owiń folią i włóż do lodówki na około 2 godziny.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
4. Wyjmij ciasto i chłodne pokrój na cienkie plasterki. (7-8 mm). Ułóż na blasze tak aby pomiędzy ciasteczkami był odstęp.
5. Piecz w temperaturze 170 stopni około 12-15 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba być czujnym:)

Ciasteczka są bardzo kruche, o cytrynowym zapachu z nutką lawendy.

Uwaga:

Lawenda może być dosyć aromatyczna. Więc zachęcam do testowania jaka ilość będzie wystarczająca dla każdej z osób. Niektórzy dodają całe kwiaty lawendy ja natomiast utarłam je w moździerzu. Można je również zmielić przed dodaniem do ciasta.

Smacznego życzy,

Bistro de Catherine

Ciasteczka Maślano - Cytrynowe z Lawendą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *