Biszkopt Babci Zosi

biszkoptKiedy byłam małą dziewczynką Babcia Zosia robiła niesamowite smakołyki. Jednym z nich po dzień dzisiejszy pozostaje wspomnienie smaku biszkoptu pieczonego przez Babcię. Zawsze podawała go z bitą śmietaną. Jest bardzo prosty do zrobienia i zawsze się udaje:)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 180 g drobnego cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Ciasto z pianą z białek nie może czekać na upieczenie i po przygotowaniu masy należy je od razu piec.

Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. (Im bardziej napowietrzymy białka przez dłuższe ich ubijane tym bardziej puszyste będzie ciasto). Partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Roztrzepać żółtka, dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany z żółtkami i wymieszać.

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową i wyrównać. Piec około 35 – 40 min. Przez pierwsze 20 minut nie otwierać piekarnika.

Smacznego:)

biszkopt TSU

One thought on “Biszkopt Babci Zosi

  1. I ja się zgłaszam do pieczenia :) Jutro już kupię wsstyzko, by mf3c jak najszybciej piec i by znf3w moje plany nie powariowały :)Reve82, w praktyce zawsze można zastąpić mleko w płynie mlekiem w proszku :) A dodatkowo to ja zwykle i tak używam do chlebf3w mleka odtłuszczonego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *